akad. Drago Jančar

Drago Jančarje bil rojen v Mariboru. Svet literature je odkril že kot deček, bral je Karla Maya, Stevensona, Sienkiewicza, Jurčiča, Scotta. Pisati je začel pri osemnajstih, svojo prvo novelo je objavil v Mladini. Po končani višji pravni šoli v Mariboru je bil urednik pri študentskem časopisu Katedra. Leta 1969 so ga odstavili z mesta urednika, zaposlil se je kot novinar pri Večeru. Zaradi »sovražne propagande« so ga 1974 obsodili na leto dni strogega zapora. Po treh mesecih zapora so ga izpustili in ga še istega leta poslali na služenje vojaškega roka v Srbijo. Po vrnitvi v Slovenijo je bil nekaj časa v svobodnem pisateljskem poklicu. 1978 se je preselil v Ljubljano in najprej delal pri Viba filmu kot dramaturg, 1981 pa je sprejel delo glavnega urednika in tajnika v kulturni ustanovi in založbi Slovenska matica, kjer dela še danes.

Sodeloval je pri ustanovitvi osrednjega glasila slovenskih družbenokritičnih intelektualcev Nove revije in postal eden njenih urednikov in osrednjih sodelavcev. 1985 je bival s Fulbrightovo štipendijo za umetnike v ZDA, v naslednjih letih pa kot gostujoči umetnik v Nemčiji, Avstriji, Veliki Britaniji in Belgiji. Od 1987 do 1991 je bil predsednik slovenskega centra PEN, v tem času se je angažiral za demokratizacijo Slovenije in njeno osamosvojitev. Med vojno na ozemlju nekdanje Jugoslavije se je na mednarodnih pisateljskih forumih zavzemal za mir, udeležil se je kongresa PEN v Dubrovniku in s skupino avtorjev odpotoval v oblegano Sarajevo.

6. junija 1995 je bil izvoljen za izrednega člana razreda za umetnost SAZU, 7. junija 2001 pa za rednega. 2003 je prejel najvišje slovensko odlikovanje zlati častni znak svobode »za izjemno ustvarjalno delo ter obogatitev slovenske in svetovne književnosti ter uveljavljanje slovenskega ugleda v svetu«, predsednik Republike Avstrije pa mu je 2005 podelil avstrijski častni križ za umetnost in znanost I. razreda.

V zadnjih letih pogosto nastopa z literarnimi branji in predavanji v vodilnih kulturnih centrih Evrope. 2012 se je v Mariboru v okviru Evropske prestolnice kulture začel projekt Severni sij, poimenovan po njegovem istoimenskem romanu in s serijo literarnih, likovnih in gledaliških prireditev v celoti posvečen njegovemu ustvarjanju.

Inštitut za etiko – VZORNIKI – akad. Drago Jančar from Institut za etiko on Vimeo.