dr. Aleks Jakulin

“Študij niso samo izpiti – bila bi škoda, da greš študirat samo zato, da bi opravil izpite. Ob študiju spoznaš vrstnike od vsepovsod z različnimi znanji in talenti, s katerimi lahko potem sestaviš ekipo, izpelješ projekt ali celo ustanoviš podjetje. Študij so asistenti in profesorji, ki ti pomagajo razumeti in rešiti težke probleme. Študij je fakulteta, ki ti nudi opremo in prostor, ki je nimaš doma. Študij so laboratoriji, kjer študenti in profesorji skupaj razvijajo tehnologije, ki si jih podjetja še ne morejo privoščiti. Študij je prilika, da razviješ nekaj, kar ti bo v ponos pred celim svetom. In diploma je dokaz, da znaš končati, kar začneš, ter da imaš dovolj široko znanje, da lahko brez prekinitve in “študijskega dopusta” rešiš karkoli, kar ti bo nekoč prekrižalo pot.”

Sežančan je svojo pot proti ZDA začel z odhodom na mednarodno gimnazijo v Devinu, a po njej ni izbral študija v tujini, saj pravi, da ni želel izgubiti slovenskih korenin. In to kljub temu, da ga je dvomesečna poletna praksa v laboratorijih giganta HP na zahodni obali ZDA (dobil jo je z zmago na računalniškem tekmovanju) tako navdušila, da se je naslednje leto vrnil kot najmlajši redni praktikant. Če je v svojem kotičku stopil na prste, je čez pregrado videl naravnost v pisarno Billa Hewletta, v njej je nekoč srečal Davida Packarda. Kot najstnik je v laboratorijih HP pomagal razviti postopek za stiskanje slik JPEG-LS, s katerim sta robota Spirit in Opportunity pošiljala fotografije z Marsa. Kot bruc je izkušnje prelil v soavtorstvo grafičnega formata PNG, ki je postal eden od temeljev svetovnega spleta (WWW).

Računalništvo je študiral na univerzi v Ljubljani, delal je na Institutu Jožef Stefan, za svoje delo pa ni dobil le študentske Prešernove nagrade, ampak je njegov doktorat o umetni inteligenci za najboljšega v Evropi leta 2005 razglasilo tudi evropsko združenje za umetno inteligenco.

Po doktoratu je odšel na Univerzo Columbia v mestu New York. Njegovo delo na področju statistike je bilo citirano v Wall Street Journal in Scientific American. V zadnjih dveh letih se ukvarja z razvojem novih internetnih podjetij tako v EU in ZDA.

V želji, da bi svoje znanje uporabil v praksi, je ustanovil podjetje Ganxy, kar v kitajščini pomeni hvaležnost. Aleks Jakulin želi splet iz ustvarjalnega prostovoljstva spremeniti v finančno vzdržen sistem za ustvarjalce. Prepričan je, da bi bilo treba za vse vsebine na spletu plačati, težava je, da trenutno ni preprostega načina za njihovo prodajanje. Zato razvija orodje za mikroplačila, ki ustvarjalcem omogoča plačilo za svoje delo.

Inštitut za etiko – VZORNIKI – dr. Aleks Jakulin from Institut za etiko on Vimeo.