Alenka Rebula Tuta

Alenka Rebula se je rodila materi Zori Tavčar in očetu Alojzu Rebuli. Maturirala je na klasičnem liceju »F.Prešeren« v Trstu, v Italiji in leta 1978 zaključila študij filozofije na psihološki smeri leposlovne fakultete tržaške univerze. Po diplomi je delovala kot psihologinja, trenutno pa poučuje družbene vede na družboslovnem liceju »A.M.Slomšek« v Trstu. Je mati treh otrok in žena publicista ter režiserja Igorja Tute.

Področje njenega zanimanja in raziskovanja so predvsem t. i. globinska psihologija pa tudi vzgoja, samovzgoja in družbena kritika. Teme njenega poglabljanja so predvsem ženske, njihov duhovni svet, njihov odnos do sebe in drugega, do telesa pa tudi otroštvo, starševstvo …

Leta 1999 je izdala knjigo Globine, ki so nas rodile. Gre za prvo delo v slovenskem kulturnem prostoru, ki se otroštva ne loteva z odtujenim analitičnim aparatom psihologije, pač pa se mu posveča, s senzibilnostostjo do otrokovega doživljajskega sveta, izključno z vidika doživljanja otroka od novorojenčka dalje. Delo je leta 2009 doživelo ponatis. Leta 2007 je izdala uspešnico-priročnik za samovzgojo Blagor ženskam.

Redno vodi tečaje in ima predavanja v Sloveniji in Avstriji. O samovzgoji pravi: »Ključno vprašanje kulture je po mojem mnenju ozaveščenje odnosa do otroštva, iz katerega raste osebna in skupna usoda. Samovzgoja odraslih pa je bistvenega pomena za civilizacijski premik od kulture duhovnega pomanjkanja in nasilja do kulture miru in duhovnega blagostanja.«

V letu 2010 je bil o pomenu in aktualnosti omenjenega dela in dela Prvotno besedilo življenja avtorice Alenke Puhar posnet dokumentarni film Otroštvo.

Inštitut za etiko – VZORNIKI – Alenka Rebula Tuta – OTROCI from Institut za etiko on Vimeo.

Inštitut za etiko – VZORNIKI – Alenka Rebula Tuta – ODRASLI from Institut za etiko on Vimeo.