Matjaž Čadež

Fizik, ustanovitelj Halcoma. Je tisti pronicljiv podjetnik, zaradi katerega bančne storitve in elektronsko plačevanje lahko opravljamo varno kar iz svojega fotelja.

Začetek njegove poklicne poti je zaznamovalo raziskovalno okolje Inštituta Jožefa Štefana. Svoje poslanstvo je na eni strani našel v računalništvu in programiranju, ter na drugi v vodenju. V začetku sedemdesetih se je pridružil podjetju Intertrade-IBM, v katerem je kasneje postal vodja oddelka za programsko opremo. Poklicna pot, ki ga je za določena obdobje peljala v tujino – v Stockholmu se je kot projektni vodja mednarodnih projektov pridružil podjetju AU System, je očitno imela kažipot naravnan k podjetništvu. Leta 1992 je ustanovil družbo Halcom, zaradi katere med drugim danes elektronsko poslujemo tudi iz naslanjača v dnevni sobi. Podjetje je postalo vodilni ponudnik rešitev za plačilne sisteme v Srednji in Jugovzhodni Evropi. Družba Halcom je kmalu pokazala svoj potencial in za dinamično rast prejela nacionalno priznanje Zlata gazela leta 2003. Matjaž Čadež trdi, da naziv gazela zaslužijo le podjetja, katerih glavni namen ni bogatenje posameznikov, ampak širše družbe. V svojem poslovnem življenju se je ves čas posvečal povezovanju interesov različnih, večinoma kar konkurenčnih partnerjev, tako da so spoznali, da imajo od sodelovanja korist vsi.

Po upokojitvi se posveča prizadevnjem za povečevanje sodelovanja in zaupanja v Sloveniji za pozitiven vpliv na prihodnji gospodarski razvoj.

Svoje izkušnje povezovanja deli tudi s turističnimi delavci in ponudniki na Krasu s ciljem, da postane Kras prepoznavna turistična destinacija v svetu. Usmerja se na področje unikatnega eko turizma visoke kakovosti in želi Krasu pomagati pri tem, da bo postal prepoznaven, ga odpreti svetu in omogočiti, da se mladi Kraševci ne bodo več odločali odhajati v mesta, temveč da bodo ostajali doma, kjer bodo lahko dobro

živeli od kakovostnega eko turizma, v naravnem okolju, ki bo vedno bolj dragocena izkušnja za prebivalce vedno bolj hrupnih mest in stresnega okolja.

V enem izmed številnih intervjujev je dejal: »Na zunaj je uspeh, če obogatiš…Zame pa je uspeh, če najdeš osebno ravnovesje. Ne živeti za uspeh, ampak najti v življenju zadovoljstvo in osebno srečo.«

Inštitut za etiko, Vzorniki – Matjaž Čadež (Halcom) – OTROCI from Institut za etiko on Vimeo.

(Halcom) Matjaž Čadež – ODRASLI from Institut za etiko on Vimeo.