prof. dr. Jadran Lenarčič

Prof. dr. Jadran Lenarčič je osnovno šolo in gimnazijo obiskoval v Kopru. Diplomiral in magistriral je na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani, doktorsko disertacijo z naslovom Sinteza manipulacijskih robotov pa je na isti fakulteti opravil leta 1986.

Prof. Lenarčič, ki od leta 2005 vodi Institut Jožef Stefan, je sicer doktor elektotehnike, mednarodno veljavo pa je dobil z raziskavami v robotiki. Je predavatelj na domačih univerzah in gostujoči profesor na tujih, kot cenjen stokovnjak pa zaseda različne funkcije v mednarodnih organizacijah, povezanih z znanostjo in raziskovanjem. Bil pa je tudi pobudnik in vodja serije simpozijev, na katerih predstavljajo najnovejše izsledke s podočja robotike. Simpoziji ARK – Advances in Robot Kinematics, ki so osrednji znanstveni dogodek s tega področja v svetu, potekajo vsaki dve leti v različnih evropskih mestih. Prvi je potekal v Ljubljani leta 1988, zadnji pa je bil organiziran v Innsbrucku v Avstriji. Mnoga nova znanstvena odkritja iz robotske kinematike so bila prvič predstavljena na teh simpozijih.

Prof. Lenarčič se lahko pohvali z zavidljivo obsežnim opusom izdaj strokovne literature v tujini. Pri založbi Springer izšla že dvanajsta knjiga iz serije o robotski kinematiki, Advances in Robot Kinematics. Soavtor obsežne zbirke, ki predstavlja najpomembnejšo literaturo na področju robotske kinematike na svetu, je prav prof. Lenarčič. V naboru izdaj so še druga strokovna dela. Založba Springer pa slovi kot ena najboljših svetovnih založb na področju izdajanja strokovne literatute.

Že teh nekaj podatkov kaže na cenjenega znanstvenika, ki je poznan tudi po tem, da so njegova stališča vedno jasna, ostra in zavezana znanstveni resnici. Lastnosti, ki bi morale biti imanantne vsakemu znanstveniku.

Inštitut za etiko, Vzorniki – prof. dr. Jadran Lenarčič (Inštitut Jožef Štefan) from Institut za etiko on Vimeo.