Eva Škofic Maurer

Ljubezen do cirkuške umetnosti je Evo že pri petnajstih letih popeljala na Moskovsko akademijo za cirkuško in estradno umetnost. Študirala je klovnado, saj je to umetnostna zvrst, s katero lahko vstopa v vse svetove odrske umetnosti, hkrati pa preko humorja, ki je njena osnova, v ljudeh vzbuja pozitivna čustva in občutke. Postala je diplomirana klovnesa, zatem pa je diplomirala iz režije na Sanktpeterburški akademiji za gledališče, glasbo in film.

Med študijem je imela priložnost izobraževati se pri slavnih mentorjih, med drugim pri E. P. Černovu (RUS), M. V. Sulimovu (RUS). Na delavnicah pri znanih imenih pa svoje znanje nadgrajuje še danes. Ami Hattab (F, ISR), Jos Houben, Aitor Basauri Barruetabena (GB, E), Philippe Gauliere (F), Jango Edwards (USA), Nola Rae (GB), Virginia Imaz, Linda Kerr Scott (GB), Giora Seeliger (A, F, ISR), Gary Edwards (US, CZ), Eddie Luis (A), Marilia Nelson Roth (MZ, S. Africa), Martina Haslhofer (A), Michael Christensen (USA) in Alexey Mironov (RUS) pa so le nekatera izmed teh imen.

Po vrnitvi v Slovenijo je delala kot avtorica in izvajalka radijskih in televizijskih oddaj, bila dejavna na glasbenem, literarnem in gledališkem področju. Izdala je glasbeni album ter lepo število zbirk pravljic in slikanic za otroke. Med njimi so najbolj znane Črkolada, Nepridipravljice in Mislim, da te bom kar poljubil.
S svojimi predstavami je nastopila na številnih slovenskih in mednarodno priznanih festivalih, med drugim na klovnskih festivalih »Babi duri« (Sankt Peterburg, RUS) in na festivalu Leonida Egibarova (Moskva, RUS), svetovnem kongresu klovnov v Harnosandu na Švedskem, ženskem klovnskem festivalu Clownin na Dunaju, festivalu uličnega gledališča v Montpellieru v Franciji, Gledališkem festivalu Cankarjada, največjem slovenskem festivalu LENT, na mednarodnem festivalu uličnega gledališča Ana Desetnica, na Ani Mraz, na festivalu otroške ustvarjalnosti Zrno soli…

Za svoje delo je bila Eva Škofič Maurer tudi nagrajena. Leta 1998 je bila razglašena za najboljšo igralko po izboru otroške komisije za vlogo lisice v Mojci Pokraculji (SLG Celje), leta 2004 pa je bila uvrščena med finalistke za naziv Slovenka leta. S predstavo Klovnesa razgraja pa si je na festivalu Zrno soli v Piranu (2012) prislužila nagrado za najboljši gledališki dogodek.

Največjo prepoznavnost je zagotovo dosegla s klovnskimi nastopi za otroke in odrasle, širša javnost pa jo pozna tudi kot ustanoviteljico in umetniško vodjo društva Rdeči noski klovni zdravniki.

Inštitut za etiko – VZORNIKI – Eva Škofič Maurer from Institut za etiko on Vimeo.